Pretpark Efteling

Bekijk het populairste pretpark van Nederland >>


Attractie top 10
Overnachten bij het pretpark
Geschikt voor het gehele gezinBekijk de PRETPARKEN >>Bezoek de website van de Efteling >>

Hierboven kun je bekijken:

 • Openingstijden
 • Overzicht attracties
 • Aanbiedingen en korting
 • Routeinformatie

De Efteling is misschien wel 1 van de sfeervolste en bekendste pretparken van heel Nederland. Dit pretpark heeft als thema sprookjes, wat door heel het park terug te vinden is.

Een stukje geschiedenis
Het idee voor het park is ontstaan in 1933 door Kapelaan Rietra en Pastoor De Klijn. Zij wilden een sportpark maken. Al snel werd er een speeltuin aan toegevoegd. In 1949 volgt er de poort. Deze uitbreiding is gemaakt voor Tentoonstelling De Schoen ’49. In 1950 wordt de stichting Natuurpark de Efteling opgericht door R.J.Th. van der Heijden, Peter Reijnders en Anton Pieck. De stichting had als doel:

Het bevorderen van de lichamelijke ontwikkeling en ontspanning van de inwoner van de gemeente Loon op Zand.
Het bevorderen van het toerisme naar en binnen de gemeente
En dit, voor wat in die tijd gebruikelijk was, uiteraard in de Katholieke geest

In 1951 ontstond er een theehuis en werd de speeltuin vernieuwd met maar liefst 16 verschillende speeltoestellen

1952, het sprookjesbos wordt geopend. De eerste tien sprookjes zijn gerealiseerd.

 • het kasteel van Doornroosje
 • Sneeuwwitje en de zeven Dwergen
 • de Kikkerkoning
 • de magische Klok
 • de Chinese nachtegaal
 • de sprekende Papegaai
 • Langnek
 • de Kabouterhuisjes
 • de put van Vrouw Holle
 • de Kleine Boodschap

Zij vinden een plekje in de 65 ha natuur die de Efteling omvat. Naast de sprookjes zijn er waterpatrijen, een speeltuin, tennis- en voetbalvelden.

De sprookjesfiguren zijn ontworpen door Anton Pieck en technisch tot leven gebracht door Peter Reijnders.

Later komen o.a. deze sprookjes figuren erbij:

 • Rode schoentjes
 • Hans en Grietje
 • Vliegende fakir
 • Indische waterlelies, gebaseerd op een verhaal
  geschreven door koningin Fabiola van Belgie
 • De wolf en de zeven geitjes

In 1979 Wordt De Chinese nachtegaal vervangen door de draak die zijn schat bewaakt

Naast de sprookjesfiguren kent de Efteling in deze tijd nog meer uitbreidingen. Denk maar eens aan Het spookslot, Stoomlocomotief Moortje en natuurlijk niet te vergeten de Stoomcarrousel.

In 1981 wordt besloten dat het sprookjesbos niet voldoende is. Het park wilt meer zijn dan dat. Een pretpark waar jong en oud zich kan vermaken. Vanaf dat jaar komen er steeds meer nieuwe attracties denkend aan:

 • De Python, een stalen achtbaan
 • De Halve Maen, een schipschommel
 • Pirana, een wildwater baan
 • Carnaval Festival, een poppenattractie waar de bezoeker in een karretje de shows die de poppen door alle delen van wereld geven, kunnen bezichtigen
 • De bobbaan

In 1990 doen het volk van Laaf hun intreden in het pretpark. Dit volkje heeft een tunnel in de grond gegraven om zo bij de Efteling boven de grond te komen en hun nieuwe dorpje te bouwen. Het hele dorp is vanuit de lucht te zien met een ritje in de monorail.

In 2004 opent de Efteling een museum waar je de geschiedenis van dit wonderlijke pretpark met eigen ogen kunt bekijken.

Andere attractie die later in de Efteling bijgebouwd zijn en zeker niet overgeslagen mogen worden:

 • De droomvlucht, maak een reis door de wereld van de elfen
 • Pandadroom, een 4d belevenis door de natuur
 • Vogelrok, een duizelingwekkende achtbaanrit door het donker
 • Joris en de draak, achtbaan
 • Fata Morgana, een boottocht in de sfeer van 1001 nachten
 • Pagode, Zie het gehele park in een vogelvlucht
 • Villa Volta, een vervloekte villa waar boven onder en onder boven is

En als je denkt dat de Efteling zo wel genoeg heeft dan heb je het mis. Het pretpark blijft uitbreiden. 31 mei 2012 wordt met het 60 jarige bestaan van het pretpark de spectaculaire watershow Aquanura geopend. Deze watershow zal 1 van de drie grootste watershows zijn in de wereld en de eerste van heel europa.

Vanaf 1999 kent de Efteling de winterefteling. Tijdens de wintermaanden zijn een aantal attracties gesloten. Het park kent een winterse sfeer met warme chocomelk en schaatsbaan. Tegenwoordig is het park het hele jaar door open.

Vier Rijken

Om het pretpark overzichtelijk te houden is het park verdeeld in vier rijken:

 • Het Marerijk
 • Het Reizenrijk
 • Het Ruigrijk
 • Het Anderrijk
 • De sprookjesboom

De sprookjesboom weet alles van de bewoners van het sprookjesbos. Luister naar zijn verhalen.

Deze boom heeft zijn eigen tv serie waarin hij de avonturen van klein duimpje, roodkapje en alle bewoners in wonderlijke verhalen verteld.

Ravelijn
De show is gebaseerd op het boek van Paul van Loon die hij schreef in opdracht van de Efteling. Naast de show is er ook een televisieserie.

Het verhaal draait om vijf kinderen die na het betreden van de stadspoort van Raveleijn veranderen in ruiters. De stad is in de greep van de kwaadaardige graaf Olaf. Zijn vrouw die het leed niet meer aan kan zien stuurt vijf raven er op uit. De raven vinden de kinderen en veranderen in paarden voor de ruiters als ze naar Raveleijn gaan.

Voor de show heb je kaartjes nodig. Deze zijn gratis te krijgen in het park

plan je bezoek
Voor zo’n groot populair park is het altijd verstandig vantevoren vast je bezoek te plannen. Bedenk welke attracties je wilt bezoeken. Ga als eerste naar de grotere attracties. Later op de dag kunnen wachttijden wel oplopen naar anderhalf uur. Daarna kun je kleinere attracties bezoeken en een bezoekje brengen aan het sprookjesbos en dorp van Laaf.

Om makkelijk van de ene naar de andere locatie in het park te gaan kun je met het treintje door het park heen gaan. Aan het einde van de dag kun je nog eens kijken naar welke attracties je nog niet gehad hebt of welke je nog een keer wilt. Vaak zijn de wachtrijen aan het eind van de dag een stuk kleiner.

Entree
De entreeprijs van het park is fors. Maar door op voorhand kaartjes te bestellen kun je hierop besparen en de vaak lange rij bij de kassa overslaan.

Voor wie niet genoeg kan krijgen van de Efteling en dit Pretpark voordelig meerdere keren per jaar wilt bezoeken, kan een abbonement nemen.

De Efteling kent twee overnachtigingsmogelijkheden bij het attractiepark.

Efteling hotel
Het hotel maakt sind 1992 deel uit van de Efteling. Alle arangementen in dit park zijn incl. onbeperkt toegang tot het attractiepark de Efteling.

Het hotel kent 21 sprookjesachtige themasuites, een riante torenkamer en een luxe comfortkamer. Verblijf je in het hotel dan kun je 1 van de sprookjesbosbewoners of Pardoes tegen komen.

Bosrijk, vakantiepark
Het vakantiepark kent sfeervolle huysen (bungalows en vakantiehuisjes). Bosrijk bevat dezelfde sprookjessfeer als het attractiepark en het hotel.

Ook voor Bosrijk geld, alle arangementen zijn incl. onbeperkt toegang tot pretpark de Efteling

Efteling theater
Het imposante theater ligt naast de entree van het pretpark. Er zijn al verschillende sprookjesachtige voorstelling in dit theater geweest. Op het moment speelt er de musical De Droomvlucht.

Deze musical vertelt over de betoverende reis van het meisje Lila, naar de Elfenwereld

Het Eftelingtheater behoort tot de vijf grootste theatervoorzieningen van Nederland. Het gebouw bevat niet alleen een theaterzaal, maar ook grote foyer en een rood pluchen theaterrestaurant.

Aanbieding

Op zoweg vind je verschillende interessante aanbiedingen voor een hotelovernachting vlakbij de Efteling plus tickets voor het park.

Overnachten vlakbij de Eteling

Droomgaard

Vakantiepark Droomgaard is een park dat alles heeft. Zwembad binnen en buiten. Uitgebreide horeca, speeltuin, kidsclub en meer. Ideaal voor wie met zijn gezin op zoek is naar een vakantiepark vlakbij de Efteling. Maar ook voor stellen zonder kinderen is dit een ideaal park.

Vakantiepark Droomgaard ligt op 6 minuten rijafstand Efteling

Dierenbos

Vakantiepark Dierenbos ligt vlakbij s’Hertogenbosch.  Ideaal om een fietstocht naar de Brabantse hoofdstad te maken. Het park ligt tussen natuur. Het thema van het park zijn bosdieren en deze zijn overal terug te zien  Er zijn verschillende speeltuinen en een overdekt zwembad.

Vakantiepark Dierenbos ligt op 29 minuten rijafstand van de Efteling

Duc de Brabant

Vakantiepark Duc de Brabant ligt in het midden van de natuur van de Kempen. Geniet van prachtige wandel en fietstochten. Met goed weer kan er in de zomermaanden een frisse duik genomen worden in het openluchtzwembad. Kinderen kunnen zich ook goed vermaken in de speeltuin.

Duc de Brabant ligt op 29 minuten rijafstand van de Efteling.

De Efteling is één van de meest bezochte pretparken in Nederland. Het park is gevestigd in Kaatsheuvel en biedt vele verschillende attracties aan. Op deze pagina is een overzicht met informatie toegevoegd over de Efteling, bijvoorbeeld over de attracties, welke attracties gesloten zouden kunnen zijn, het overnachten in een suite en nog veel meer.

Informatie over de Efteling:

Pretpark Efteling
4.9 met 180 stemmen