Pretpark Efteling

De Efteling

Ben je van plan om naar de Efteling te gaan, bijvoorbeeld met je partner, met het gezin of misschien wel de gehele familie? En kamp je nog met een aantal vragen? Bijvoorbeeld wat de openingstijden zijn, de prijzen van de toegangskaartjes of misschien wel vragen over het Efteling hotel? Op alle vragen zijn antwoorden!

Hieronder zijn enkele vragen weergegeven, klik op de vraag om naar het antwoord te gaan:

Bekijk alle vragen en antwoorden >>

De Efteling is misschien wel 1 van de sfeervollere en bekendste pretparken van heel Nederland. Dit pretpark heeft als thema sprookjes, wat door heel het park terug te vinden is.

De attracties, overnachtingen en informatie over de arrangementen bij de Efteling:

Bekijk alle attracties >>

Dingen die je echt niet moet missen:

Een stukje geschiedenis
Het idee voor het park is ontstaan in 1933 door Kapelaan Rietra en Pastoor De Klijn. Zij wilden een sportpark maken. Al snel werd er een speeltuin aan toegevoegd. In 1949 volgt er de poort. Deze uitbreiding is gemaakt voor Tentoonstelling De Schoen ’49. In 1950 wordt de stichting Natuurpark de Efteling opgericht door R.J.Th. van der Heijden, Peter Reijnders en Anton Pieck. De stichting had als doel:

Het bevorderen van de lichamelijke ontwikkeling en ontspanning van de inwoner van de gemeente Loon op Zand.
Het bevorderen van het toerisme naar en binnen de gemeente
En dit, voor wat in die tijd gebruikelijk was, uiteraard in de Katholieke geest

In 1951 ontstond er een theehuis en werd de speeltuin vernieuwd met maar liefst 16 verschillende speeltoestellen

1952, het sprookjesbos wordt geopend. De eerste tien sprookjes zijn gerealiseerd.

 • het kasteel van Doornroosje
 • Sneeuwwitje en de zeven Dwergen
 • de Kikkerkoning
 • de magische Klok
 • de Chinese nachtegaal
 • de sprekende Papegaai
 • Langnek
 • de Kabouterhuisjes
 • de put van Vrouw Holle
 • de Kleine Boodschap

Zij vinden een plekje in de 65 ha natuur die de Efteling omvat. Naast de sprookjes zijn er waterpatrijen, een speeltuin, tennis- en voetbalvelden.

De sprookjesfiguren zijn ontworpen door Anton Pieck en technisch tot leven gebracht door Peter Reijnders.

Later komen o.a. deze sprookjes figuren erbij:

 • Rode schoentjes
 • Hans en Grietje
 • Vliegende fakir
 • Indische waterlelies, gebaseerd op een verhaal
  geschreven door koningin Fabiola van Belgie
 • De wolf en de zeven geitjes

In 1979 Wordt De Chinese nachtegaal vervangen door de draak die zijn schat bewaakt

Naast de sprookjesfiguren kent de Efteling in deze tijd nog meer uitbreidingen. Denk maar eens aan Het spookslot, Stoomlocomotief Moortje en natuurlijk niet te vergeten de Stoomcarrousel.

In 1981 wordt besloten dat het sprookjesbos niet voldoende is. Het park wilt meer zijn dan dat. Een pretpark waar jong en oud zich kan vermaken. Vanaf dat jaar komen er steeds meer nieuwe attracties denkend aan:

 • De Python, een stalen achtbaan
 • De Halve Maen, een schipschommel
 • Pirana, een wildwater baan
 • Carnaval Festival, een poppenattractie waar de bezoeker in een karretje de shows die de poppen door alle delen van wereld geven, kunnen bezichtigen
 • De bobbaan

In 1990 doen het volk van Laaf hun intreden in het pretpark. Dit volkje heeft een tunnel in de grond gegraven om zo bij de Efteling boven de grond te komen en hun nieuwe dorpje te bouwen. Het hele dorp is vanuit de lucht te zien met een ritje in de monorail.

In 2004 opent de Efteling een museum waar je de geschiedenis van dit wonderlijke pretpark met eigen ogen kunt bekijken.

Andere attractie die later in de Efteling bijgebouwd zijn en zeker niet overgeslagen mogen worden:

 • De droomvlucht, maak een reis door de wereld van de elfen
 • Pandadroom, een 4d belevenis door de natuur
 • Vogelrok, een duizelingwekkende achtbaanrit door het donker
 • Joris en de draak, achtbaan
 • Fata Morgana, een boottocht in de sfeer van 1001 nachten
 • Pagode, Zie het gehele park in een vogelvlucht
 • Villa Volta, een vervloekte villa waar boven onder en onder boven is

En als je denkt dat de Efteling zo wel genoeg heeft dan heb je het mis. Het pretpark blijft uitbreiden. 31 mei 2012 wordt met het 60 jarige bestaan van het pretpark de spectaculaire watershow Aquanura geopend. Deze watershow zal 1 van de drie grootste watershows zijn in de wereld en de eerste van heel europa.

Vanaf 1999 kent de Efteling de winterefteling. Tijdens de wintermaanden zijn een aantal attracties gesloten. Het park kent een winterse sfeer met warme chocomelk en schaatsbaan. Tegenwoordig is het park het hele jaar door open.

Vier Rijken

Om het pretpark overzichtelijk te houden is het park verdeeld in vier rijken:

 • Het Marerijk
 • Het Reizenrijk
 • Het Ruigrijk
 • Het Anderrijk
 • De sprookjesboom

De sprookjesboom weet alles van de bewoners van het sprookjesbos. Luister naar zijn verhalen.

Deze boom heeft zijn eigen tv serie waarin hij de avonturen van klein duimpje, roodkapje en alle bewoners in wonderlijke verhalen verteld.

Ravelijn
De show is gebaseerd op het boek van Paul van Loon die hij schreef in opdracht van de Efteling. Naast de show is er ook een televisieserie.

Het verhaal draait om vijf kinderen die na het betreden van de stadspoort van Raveleijn veranderen in ruiters. De stad is in de greep van de kwaadaardige graaf Olaf. Zijn vrouw die het leed niet meer aan kan zien stuurt vijf raven er op uit. De raven vinden de kinderen en veranderen in paarden voor de ruiters als ze naar Raveleijn gaan.

Voor de show heb je kaartjes nodig. Deze zijn gratis te krijgen in het park

plan je bezoek
Voor zo’n groot populair park is het altijd verstandig vantevoren vast je bezoek te plannen. Bedenk welke attracties je wilt bezoeken. Ga als eerste naar de grotere attracties. Later op de dag kunnen wachttijden wel oplopen naar anderhalf uur. Daarna kun je kleinere attracties bezoeken en een bezoekje brengen aan het sprookjesbos en dorp van Laaf.

Om makkelijk van de ene naar de andere locatie in het park te gaan kun je met het treintje door het park heen gaan. Aan het einde van de dag kun je nog eens kijken naar welke attracties je nog niet gehad hebt of welke je nog een keer wilt. Vaak zijn de wachtrijen aan het eind van de dag een stuk kleiner.

Entree
De entreeprijs van het park is fors. Maar door op voorhand kaartjes te bestellen kun je hierop besparen en de vaak lange rij bij de kassa overslaan.

[feedbutton id=”0cf0be2983db425043ca0e9e53a72b8e” pagina=”korting-kaartjes-efteling”]

Voor wie niet genoeg kan krijgen van de Efteling en dit Pretpark voordelig meerdere keren per jaar wilt bezoeken, kan een abbonement nemen.

De Efteling kent twee overnachtigingsmogelijkheden bij het attractiepark.

Efteling hotel
Het hotel maakt sind 1992 deel uit van de Efteling. Alle arangementen in dit park zijn incl. onbeperkt toegang tot het attractiepark de Efteling.

Het hotel kent 21 sprookjesachtige themasuites, een riante torenkamer en een luxe comfortkamer. Verblijf je in het hotel dan kun je 1 van de sprookjesbosbewoners of Pardoes tegen komen.

Bosrijk, vakantiepark
Het vakantiepark kent sfeervolle huysen (bungalows en vakantiehuisjes). Bosrijk bevat dezelfde sprookjessfeer als het attractiepark en het hotel.

Ook voor Bosrijk geld, alle arangementen zijn incl. onbeperkt toegang tot pretpark de Efteling

Efteling theater
Het imposante theater ligt naast de entree van het pretpark. Er zijn al verschillende sprookjesachtige voorstelling in dit theater geweest. Op het moment speelt er de musical De Droomvlucht.

Deze musical vertelt over de betoverende reis van het meisje Lila, naar de Elfenwereld

Het Eftelingtheater behoort tot de vijf grootste theatervoorzieningen van Nederland. Het gebouw bevat niet alleen een theaterzaal, maar ook grote foyer en een rood pluchen theaterrestaurant.

De Efteling is één van de meest bezochte pretparken in Nederland. Het park is gevestigd in Kaatsheuvel en biedt vele verschillende attracties aan. Op deze pagina is een overzicht met informatie toegevoegd over de Efteling, bijvoorbeeld over de attracties, welke attracties gesloten zouden kunnen zijn, het overnachten in een suite en nog veel meer.

De kaart en de app van de Efteling.

Wil je de kaart bekijken of de app downloaden van de Efteling waar je de kaart kunt bekijken, dan kan je gaan naar: https://www.efteling.com/nl/park/plattegrond.

Pretpark Efteling
4.7 met 532 stemmen

32 Berichten

tonia van de groep

33 minuten ago

hallo ik vind de efteling het mooiste park van nederland ,ik kom hier bijna elk jaar ,zo mooi ,en het word steeds meer ,ik zou graag willen weten wat er nu nog bijgekomen is ,ik hoorde iets over water en kleuren ,ik denk een soort waterorgel ?en nog iets ik weet niet meer wat ,ik kom dit jaar weer ,zouden jullie mij kunnen zeggen wat er nieuw is ,en laten zien hoe het eruit ziet,fijn dank u wel voor de moeite mevrouw t

Patrick

34 minuten ago

Deze attractie heet Aquarana, zie ook bericht in het nieuws onderdeel van deze site https://www.pretparkennederland.nl/pretparken-nieuws/efteling-nieuwe-attracties-voor-2012

PretparkenNederland

33 minuten ago

Beste Tonia, Heeft u de attractie nog kunnen ervaren? Voor meer informatie over deze attractie is ook terug te lezen overigens op de website van Efteling zelf: https://www.efteling.com/nl/park/shows/aquanura

welke pretpark is leuk? – vragen en antwoorden – Vragen en Antwoorden – Vind hier een antwoord op al je vragen Op vragen-en-antwoorden.nlVragen en Antwoorden – Vind hier een antwoord op al je vragen Op vragen-en-antwoorden.nl

34 minuten ago

[…] een dagje op pad te gaan in onze buurlanden, hier bevinden zich enorm spectaculaire attracties. Efteling De Efteling is een van de mooiste en sfeervolste pretparken van Nederland. Het hele park is in […]

PretparkenNederland

33 minuten ago

Tickets voor de Efteling zijn te bestellen via: https://www.efteling.com/nl/park/tickets. Het is mogelijk om reguliere tickets te bestellen en parkeertickets.

Deze week naar de Efteling? | PretparkenNederland.nl

33 minuten ago

[…] Pretpark Efteling […]

Sprookjesboom in de Efteling | Attracties.nl

34 minuten ago

[…] jullie binnenkort met de kinderen naar de Efteling, dan is het leuk om ze op internet al iets te laten lezen over de Sprookjesboom. Ze lezen daar […]

Indische Waterlelies | Efteling attractie | Attracties.nl

34 minuten ago

[…] aan een goed doel. De attractie werd in 1966 geopend en was op dat moment de grootste attractie van de Efteling […]

Gondoletta in de Efteling | Attractie info | Attracties.nl

34 minuten ago

[…] Wie van een rustige attractie houdt, zal helemaal in zijn element zijn bij de Gondoletta in de Efteling. Een prachtig automatisch vaarsysteem voert je gedurende een tocht van circa twintig minuten door […]

Efteling Bobslee. Attractie informatie | Attracties.nl

34 minuten ago

[…] zitten. De capaciteit van deze attractie is daardoor vergroot en het geeft meer de oorspronkelijke Eftelingsfeer. De attractie is voor iedereen toegankelijk, met uitzondering van zwangere vrouwen. Kinderen mogen […]

Efteling Monorail | Attractie informatie | Attracties.nl

34 minuten ago

[…] minuten is er genoeg te zien en wil bijna iedereen nog wel een keer. Lees hieronder verder over de Efteling […]

Efteling openingstijden. Op welke tijden open? | Attracties.nl

34 minuten ago

[…] de kalender van de Efteling zijn de openingstijden van de komende maanden heel overzichtelijk weergegeven. Je zal zien dat de […]

PretparkenNederland

34 minuten ago

Wie gaat dit weekend nog naar dit pretpark?

Efteling Sprookjesbos | Levend prentenboek | Attracties.nl

34 minuten ago

[…] zijn inmiddels iconische figuren voor het park geworden en worden dan ook veelal als mascotte voor de Efteling gebruikt. Ook thuis kun je tegenwoordig genieten van het sprookjesbos, want er zijn dikke […]

Moderator 1

33 minuten ago

Ga jij vandaag naar de Efteling? Zo ja, met welke samenstelling? Met je partner of misschien wel met je hele familie?

Anton Pieck plein | Attractie info | PretparkenNederland.nl

33 minuten ago

[…] Pretpark Efteling […]

Monorail | Efteling attractie info | PretparkenNederland.nl

33 minuten ago

[…] Pretpark Efteling […]

Efteling Stoomtrein Ruigrijk | Weetjes | Attracties.nl

33 minuten ago

[…] laatste station is niet beschikbaar voor bezoekers, maar reizigers kunnen wel allerlei bewoners van de Efteling op het perron zien die daar op de trein […]

Kleuterhof speeltuin | Erg leuk! | Attracties.nl

33 minuten ago

[…] altijd terug te vinden is, een plek waar kinderen even bij kunnen komen na een hele dag door De Efteling banjeren en genieten in de attracties. Logeer je in het Efteling hotel? Dan kom je sowieso langs […]

Efteling de Vliegende Hollander | Attracties.nl

33 minuten ago

[…] de beurt in de attractie en hoeft niet twee keer in de wachtrij te staan. Lees hieronder meer over de Efteling de Vliegende […]

PretparkenNederland

33 minuten ago

Ga jij vandaag naar de Efteling?

PretparkenNederland

33 minuten ago

Hoe was het vandaag?

Pagode Efteling | Panoramische view | Attracties.nl

34 minuten ago

[…] Pagode is momenteel de hoogste attractie van de Efteling. Bezoekers die naar het park toe reizen, kunnen de attractie ook al vanaf een afstand zien. De […]

Fata Morgana | Pretparken.nl

34 minuten ago

[…] attracties In de Efteling vind je nog meer vergelijkbare attracties. Dit zijn attracties waar je eveneens langs een scene […]

PretparkenNederland

33 minuten ago

Welke attractie in de Efteling vind jij helemaal te gek?

Efteling.startpagina

33 minuten ago

Veel informatie over De Efteling staat op https://Efteling.startpagina.nl

Moderator

33 minuten ago

Ben jij vandaag naar de Efteling geweest?

PretparkenNederland

33 minuten ago

Ben jij dit weekend naar de Efteling geweest?

PretparkenNederland

33 minuten ago

In de nieuwe YouTube-serie ‘Escape Efteling’ op het kanaal Efteling Junior zie je in vijf spannende afleveringen hoe vijf bekende YouTubers hun familie bevrijden uit een Efteling-attractie. Zou het Gio Latooy, Nina Schotpoort, Jeroen van Holland, Senna Bellod en Quin van der Zeeuw lukken om de opdrachten, raadsels en challenges op tijd uit te voeren? (Bron: https://www.efteling.com/nl/blog/nieuws/20181119-trailer-nieuwe-youtube-serie-escape-efteling)

PretparkenNederland

33 minuten ago

Ben jij gisteren naar de Efteling geweest en vond je het de moeite waard? Had je last van de kou?

Moderator

34 minuten ago

Ben jij naar de Efteling geweest? Of ben je van plan om naar de Winter Efteling te gaan?

Stoomcarrousel attractie informatie. | Pretparken.nl

34 minuten ago

[…] één van de vier stoomcarrousels die wereldwijd bewaard zijn gebleven. Toen de Stoomcarrousel in de Efteling in 1956 geopend werd moest er nog een kaartje van € 0,05 gekocht worden om ervan gebruik te […]

Leave Comment

Overnachten in Sprookjesboom

Over ons

Wij zijn een jong en enthousiast team dat dagelijks werkt aan Pretparken Nederland met als doel een informatieve en leuke website te creëren voor pretparkbezoekers. Wij zijn zelf enorm fan van het bezoeken van een pretpark.

Feedback

Om de website en de inhoud te verbeteren ontvangen wij graag feedback. Wat kan er in jouw ogen beter, wat ontbreekt er en wat vind je juist goed? Stuur dan een e-mail naar tips@pretparkennederland.nl.