Museum Leiden

Museum Leiden

Leiden: oude stad met vele musea en bezienswaardigheden.
Veel mensen kennen Leiden als de stad met de oudste Universiteit van Nederland. Ook is het de stad waar Rembrandt van Rijn geboren is. Maar Leiden is ook een toeristenstad door de vele oude pleinen, gebouwen en musea. Dit artikel gaat over de bekende, en minder bekende, musea in Leiden.

Bekijk hier de musea >>

Welke musea zijn er te bezoeken in Leiden?

Museum Leiden

Bron: https://www.tiqets.com/nl/leiden-c74942?partner=pretparkennederland

Met maar liefst 13 musea is er genoeg te doen in de stad en veel musea liggen op loopafstand van elkaar. Breng bijvoorbeeld eens een bezoekje aan deze bekende musea:

 • Naturalis: misschien wel het bekendste museum van Leiden. Natuurhistorisch museum met allerlei exemplaren van flora, fauna en gesteentes.
 • Museum Volkenkunde: leer meer over verschillende volkeren en culturen die de wereld bewonen aan de hand van bijvoorbeeld kledingstukken of gebruiksvoorwerpen.
 • Hortus Botanicus Leiden: de oudste botanische tuin van Nederland.
 • Rijksmuseum van oudheden: het Nederlandse centrum van archeologie.

Maar er is nog meer te zien en beleven in Leiden, waaronder:

 • Museum Boerhaave: gaat over de geschiedenis van de wetenschap en geneeskunde.
 • Museum de Lakenhal: kunstmuseum met vooral lokale voorwerpen die meer vertellen over de geschiedenis van Leiden.
 • Sieboldhuis Japanmuseum: jonkheer Philipp Franz von Siebold was één van de eerste Westerse docenten in Japan. Expositie van alle voorwerpen die hij verzameld heeft.
 • Museum Molen de Valk: collectie over molens en hun functie.
 • Het Leids Wevershuis: over weven en de Leidse textielindustrie.
 • Leiden American Pilgrim museum: over Engelse religieuze vluchtelingen die korte tijd in Nederland gewoond hebben.
 • Academisch historisch museum: collectie van de oudste Universiteit van Nederland.
 • Erfgoed Leiden en Omstreken: onderzoek, onderwijs en informatie op het gebied van erfgoed.
 • Young Rembrandt studio: over het leven van jonge Rembrandt van Rijn.

Iets buiten de binnenstad is ook Museum Corpus Leiden te vinden. Hier maak je een reis door het lichaam van de mens en leer je hoe ons lichaam en brein werkt.

Rijksmuseum van Oudheden Leiden. Informatie over het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.
Het Rijksmuseum van Oudheden is tot stand gekomen in 1818 en gevestigd aan de Rapenburg in Leiden. In het museum is alles te zien uit de tijd van oude culturen, van de Oudheid tot en met de Middeleeuwen. Stuk voor stuk gaat het on voorwerpen en documenten die een grote impact hebben gehad op de huidige cultuur, zoals de Babylonische cultuur, de klassieke cultuur van de Grieken en Romeinen en de wereld van de Egyptenaren. Het museum is zeer interactief en zowel boeiend voor volwassenen als jongeren en kinderen. zo zijn er films te zien, gave audiotours, speciale activiteiten gericht op kinderen – zoals een spannende speurtocht -, en leerzame wisselende en vaste tentoonstellingen.

Bekijk hier meer informatie >>

Bezienswaardigheden in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Een kleine selectie van pronkstukken uit de museumcollectie die je hoe dan ook moet zien als je het Rijksmuseum van Oudheden met een bezoek vereert:

 • Een van de grootste bezienswaardigheden in het Rijksmuseum van Oudheden is de collectie Oud-Egyptische kunst. De verzameling kunstobjecten die het Rijksmuseum van Oudheden bezit, behoort tot de meet uitgebreide en complete verzameling van Egyptische kunst wereldwijd. Boeiend zijn hier de prachtige replica van een Taffeh-tempel, de dubbel sarcofaag, mastaba van Hetepherache en enkele grafbeelden van 3500 jaar oud.
 • Afdeling Nabije Oosten – Hier maakt de bezoeker kennis met de intrigerende cultuur van onder meer de Assyriërs, Babyloniërs en Sumeriërs. Tot de topstukken behoort een beeld van de stadsvorst Gudea van Lagash, een zeer oud en indrukwekkend standbeeld, en een prachtig gekleurde sierschelp waarvan de herkomst niet precies bekend is.
 • Archeologie van Nederland – In deze tentoonstelling zie je indrukwekkende artefacten uit de Nederlandse geschiedenis. Je maakt hier onder meer kennis met Krijn, de eerste Nederlandse Neanderthaler en kunt de zilveren Vikingschat uit Wieringen (ca. 850 na Chr.) bewonderen.

Je moet het zelf meemaken.
Er alt nog veel meer te zeggen en schrijven over het schitterende Museum van Oudheden. Maar het beste kun je dit museum gewoon zelf bezoeken. De pracht en praal uit vroegere tijden en de invloed die oude culturen op onze huidige tijd hebben gehad zul je niet snel vergeten!

Review:

Laat hieronder jouw mening horen over een bepaald museum in Leiden waar je bent geweest.

Museum Leiden
4.8 met 12 stemmen

1 Bericht

PretparkenNederland

33 minuten ago

Wat is jouw ervaring?

Leave Comment

Over ons

Wij zijn een jong en enthousiast team dat dagelijks werkt aan Pretparken Nederland met als doel een informatieve en leuke website te creëren voor pretparkbezoekers. Wij zijn zelf enorm fan van het bezoeken van een pretpark.

Feedback

Om de website en de inhoud te verbeteren ontvangen wij graag feedback. Wat kan er in jouw ogen beter, wat ontbreekt er en wat vind je juist goed? Stuur dan een e-mail naar tips@pretparkennederland.nl.