Monorail

Een monorail zie je in heel veel pretparken terug. Meestal wordt een monorail dan gebruikt om een ritje te maken door het gehele park. Het voordeel van een monorail is dan ook dat het geen ruimte inneemt, want hij kan hoog boven de grond zweven. Enkel de palen van de constructie waar de monorail over zweeft nemen een beetje ruimte in. Ook in de Efteling is een monorail aanwezig, maar deze zweeft niet door het gehele park. Daarvoor heeft de Efteling al jaren de stoomtrein voor. De monorail van de Efteling zweeft door de attractie van het Lavendorp.

Bekijk hier alle informatie over de attractie >>

Totstandkoming monorail in de Efteling

Monorail
Bron: https://www.efteling.com/nl/park/attracties/volk-van-laaf

Tijdens de totstandkoming van het Lavendorp was het nog niet de bedoeling om een monorail erdoorheen te laten lopen. Toch bestond er behoeft om het publiek om een makkelijke manier door het dorp te leiden, dus werd er uiteindelijk toch voor een monorail gekozen. Wel was het de bedoeling om de monorail zo onzichtbaar mogelijk te maken, omdat een dergelijke baan afbreuk zou kunnen doen aan de sfeer in het Lavendorp. Er werd als monorail daarom gekozen voor een gondel in de vorm van een grote slak, met een verwijzing naar ‘slakkengangetje’. Vanaf de opening van het Lavendorp in 1990 moesten de monorailkarretjes

Volk van Laaf
Bron: https://www.efteling.com/nl/park/attracties/volk-van-laaf

aangetrapt worden en was het in eerste instantie bedoeld voor kinderen. Dit mislukte, want kinderen kregen de karretjes niet aan de praat. Vanaf 1995 gingen de 25 gondels daarom automatisch, maar wel langzaam door het Lavendorp.

Een ritje met de monorail

De baanlengte van de monorail door het Lavendorp is 450 meter en op ongeveer 3 meter hoogte. Totaal duurt een ritje 7 minuten. De rit is voor het grootste gedeelte buiten, maar een enkele keer komt de gondel door een Lavenhuisje. Tijdens een rit door het Lavendorp, krijg je te maken met het leven van de Laven en ontmoet je allerlei soorten laven, waaronder oermoeder Lot. De rit start in het Slakkenhuis en eindigt daar ook. De monorail is één van de weinige attracties van de Efteling dat niet toegankelijk is voor mindervaliden.

Filmpje:

Ervaring met de Monorail?

Laat dit dan hieronder weten wat je ervan vond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *